
MT 202
PROJELERİ
Yüksek çözünürlüklü içerikleri görüntülemek için projeye ait görsellere tıklayınız.
BERAT TAŞ
SANATÇI YERLEŞKESİ
Arş. Gör. Esra Baran Grubu
2023-2024 Bahar yarıyılı MIM 202 dersi kapsamında, öğrencilerden Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi Yeldeğirmeni semtinde, kentin tarihi ve kültürel kimliğini yansıtacak, mahalle sakinleriyle komşuluk ilişkileri ve etkileşim içinde bulunarak sanatçılara yönelik bir yerleşke tasarlamaları beklenmektedir. Bu yerleşke, sanatçıların geçici olarak konaklayabileceği, sanatlarını üretebileceği, sergileyebileceği ve mahalle ile sosyal bağlar kurabileceği bir mekân olarak planlanmıştır.
Proje, Kadıköy'ün tarihsel olarak graffiti sanatına dayanan Mural sanatını odağına almaktadır. 2012 yılından bu yana düzenlenen MURAL-İST Festivali ile dünya genelinden gelen mural sanatçıları, bu yerleşkede konaklayabilecekleri gibi, mural eskizlerini ve diğer çalışmalarını yapabilecekleri atölyelerde üretim yapabileceklerdir. Ayrıca, eserlerini sergileyebilecekleri açık sergi alanları ve diğer sanatçılarla, mahalle sakinleriyle etkileşim kurabilecekleri bir mural kafe de projede yer almaktadır. Bu kafe, sanatçıların ve mahallelinin buluşma noktası olacak şekilde tasarlanmıştır.
SENA AYBÜKE TALİ
INFILL SANAT GALERİSİ & KAFE
Doç. Dr. Neslihan Türkmenoğlu Bayraktar
Grubu
Proje alanım İstanbul’un nostaljik atmosferine sahip, Caferağa ve Bahariye arasında yeralan Kadife Sokak’ta bulunmaktadır. Kadife sokak Kadıköy’ün meşhur sokaklarından birive barlar Sokağı olarak biliniyor. Kadife sokak trafiğe açık olsa da yaya trafiği dahayoğundur. Sıra sıra dizilmiş pek çok bar, kafe, büfe, dövmeci yer alıyor. Kadife SokakRexx’in yanındaki ara sokağın kendisidir. Burada farklı müzik kültürüne sahip pek çokmekan var, müzik aletleri ve Retro kıyafetler satan dükkanlar bulunuyor. bunun yanında Kadife Sokakta bir çok eski ev var bunlar zamanla dönüştürülerek eğlence alanlarına dönüştürülüyor. Bu dokuya uygun bir tasarım oluşturma hedefi ile bir infill tasarımı oluşturuldu. Önce yapısınırları belirlendi ve yapının kütlesi oluşturuldu. Kat sayısı belirlenip bunun için referansolarak taks kaks ele alınır. Parçalanma için kütle akslarla bölünür. Kütledeki doluluk veboşluk durumuna göre yapının açıklıkları belirlenip çıkma ve çekme alanları oluşturulur.Tüm bunları referans alarak kentsel doluluktan kaçmak için aralık oluşturuldu ve rahat veestetik bir tasarım ortaya çıktı. Tasarımda hem tarihi dokunun hem de sanatsal dokununizleri için bir sanat galerisi hem de turistlik bir alan olduğu için birleşme ve buluşma alanıolduğu için kafe kompleksi de oluşturuldu.
ZEYNEP ATABAY
KENTSEL ALANDA KONUT
Dr. Öğr. Ü. Kübra Ekiz Barış Grubu
2022-23 Bahar Yarıyılında MIM202 dersi kapsamında öğrenciler ile “Kent sürekliliğinde konut ve yakın çevresi ilişkisini” ele alınarak yüksek gelirli aileler için konut tasarımı gerçekleştirmiştir. Her bir projenin kendine özgü bir senaryosu ve buna uygun bir tasarım anlayışı bulunmaktadır. Projeler tasarım, kuram, kütle, form, mekân, strüktür ve malzeme hiyerarşisine uygun olarak tasarlanmıştır. Projeler, estetik değerinin yanı sıra ekolojik etkinliğinin de yüksek olması amacıyla enerji-etkin, su-etkin ya da malzeme-etkin tasarım anlayışlarından en az birine bağlı kalınarak geliştirilmiştir. Proje olgunlaştırılırken yapı malzemeleri seçimiyle ilgili olarak, malzemeden beklenen performans kriterleri karşılanırken aynı zamanda sürdürülebilir malzeme seçimine yönelik yoğun çaba sarf edilmiştir.
EMREHAN CEVHERİ
KENTSEL ALANDA KONUT
Dr. Öğr. Ü. Kübra Ekiz Barış Grubu
2022-23 Bahar Yarıyılında MIM202 dersi kapsamında öğrenciler ile “Kent sürekliliğinde konut ve yakın çevresi ilişkisini” ele alınarak yüksek gelirli aileler için konut tasarımı gerçekleştirmiştir. Her bir projenin kendine özgü bir senaryosu ve buna uygun bir tasarım anlayışı bulunmaktadır. Projeler tasarım, kuram, kütle, form, mekân, strüktür ve malzeme hiyerarşisine uygun olarak tasarlanmıştır. Projeler, estetik değerinin yanı sıra ekolojik etkinliğinin de yüksek olması amacıyla enerji-etkin, su-etkin ya da malzeme-etkin tasarım anlayışlarından en az birine bağlı kalınarak geliştirilmiştir. Proje olgunlaştırılırken yapı malzemeleri seçimiyle ilgili olarak, malzemeden beklenen performans kriterleri karşılanırken aynı zamanda sürdürülebilir malzeme seçimine yönelik yoğun çaba sarf edilmiştir.
SUDENAZ ÇETİN
Bir Etkileşim Mekanı Olarak Kent: Sanatçı Yerleşkesi
Arş. Gör. Esra Baran Grubu
Tasarladığım proje, tarihi Yeldeğirmeni semtinde yer almakta olup, mahalle dokusunu ve komşuluk ilişkilerini koruyarak genç nüfusun katılımıyla sanatı ve toplumsal etkileşimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Proje kapsamında, yerel halk ile sanatçıların bir araya gelerek etkileşimde bulunabilecekleri ortak alanlar yaratılarak, kültürel bir paylaşım ve işbirliği platformu oluşturulmuştur. Sürdürülebilir sanat teması üzerinden hareket edilen projede, semtin mevcut çöp sorunu ele alınmış ve geri dönüşüm çözümleri ile sanat birleştirilmiştir.Tasarımdaki bir diğer önemli unsur, yeşil alanları sürdürülebilir kılma fikri doğrultusunda, bölgenin tek aktif yeşil alanına avlular aracılığıyla erişim sağlanmasıdır. Böylelikle, yaşayan ve aktif etkileşim alanları yaratılmıştır. Üç kütleden oluşan tasarım, güneşin hareketine göre yerleştirilmiş olup, geri dönüşüm merkezi , köprü ile atölyelere bağlanmaktadır. Zemin kotunda sergi alanları, workshop mekanları ve kafe gibi sosyal alanlar bulunurken, üst katlarda idari birimler, konaklama alanları ve atölyeler konumlandırılmıştırWorkshop,atölyeler ve kafe murala bakan cephede kurgulanmıştır.Bu alanda mekanlardaki aktiviteler zaman zaman parka taşınmaktadır.Tasarımda en önemli noktalardan biri ise kat planları galeri boşluklarıyla çözümlenerek ferah ortamlar yaratılmıştır. Kütlelerin yüksekliklerinde yapılan farklılıklar ile tasarıma dinamik bir hareket kazandırılmış, planların işlevselliği ise cephelerdeki dolu-boş ilişkisiyle vurgulanmıştır.Cephede Yeldeğirmeni semtinin silüetine uyacak biçimde kaplama malzemesi seçilmiştir.Klinker tuğla ve fibre beton kullanılmıştır. Bu bütüncül yaklaşım, mahalleye hem mimari hem de sosyal açıdan katkı sağlayan sürdürülebilir bir yerleşke sunmaktadır.
ERENCAN PEHLİVAN
KONUT PROJESİ
Dr. Öğr. Ü. Senem Müştak Sevindik Grubu
Bu proje, otizm spektrum bozukluğu olan bireyler için özel olarak tasarlanmıştır. Dört kişilik bir aileye yönelik olarak hazırlanan projede, 7 yaşındaki otizmli çocuğun odası mavi pastel tonlarda tasarlanarak huzur ve dinginlik sağlamayı hedefler; akustik panellerle ses hassasiyeti dikkate alınmış ve güvenli oyun alanları oluşturulmuştur. Moda tasarımcısı anne için geniş çalışma masaları ve bol doğal ışığa sahip bir atölye sunulmuş, böylece yaratıcılığını özgürce ifade edebilmesi sağlanmıştır. Yazar baba için ise sessiz ve ilham verici bir çalışma odası tasarlanmış, rahat bir çalışma masası, ergonomik sandalye ve zengin bir kütüphane ile donatılmıştır. Ortak kullanım alanlarında, avluda bir havuz ve arka bahçede tarım yapma imkanı sunan, doğayla iç içe bir alan bulunur. Proje, Büyükada'nın mimari dokusuna uygun estetik ve fonksiyonel çözümler sunarak, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.
MUHAMMED ÇEBİ
HALK KÜTÜPHANESİ
Doç. Dr. Rüveyda Kömürlü Grubu
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Belsa Plaza alanını sosyo kültürel ve kentsel bağlam anlamında yeniden ele alınarak; proje kapsamında halk kütüphanesi yapılmaya karar verildi. Belsa plaza alanının proje kapsamında halk kütüphanesine çevrilmesi kentsel anlamda birlikteliğin sağlanacağı ve bir sinerji ortamı oluşturması hedeflenmiştir. Halk kütüphanesi yapılarak bölgenin öğrenciler açısından hem dinlenebileceği hemde aktivite yapacağı alanlar oluşturulurken, farklı yaş gruplarının da gelip vakit geçirebileceği yeşil alanlar oluşturuldu. Sergi alanları, konferans salonu, fuaye alanları ve eğitim alanları ile çeşitli seminer ve eğitimlerin verileceği alanlar oluşturulurken çocuk, genç ve yetişkin okuma alanları – çalışma alanları ilede hem eğitim görmekte hemde görmek isteyen kişiler için vakitlerini geçirebilecekleri bir ortam oluşturuldu.
MERT ÇETİN
KÜLTÜR VE TİCARET MERKEZİ
Doç. Dr. Neslihan Türkmenoğlu Bayraktar Grubu
Proje konusu kapsamında yapılan Kültür Ve Sanat Merkezi , Kadıköy Moda'da yapımı kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda alanın avantaj ve dezavantajları tartışılmış ve projeye olabildikçe entegre edilmiştir. Proje alanında bulunan kot farkı değerlendirilmiş ve alan 2 ana aks şeklinde kurgulanmıştır. Proje alanın hemen üstünde ve halihazırda kullanımda olan Bostanlıklar projeye dahil edilerek yeni iş imkanları yaratılmış ve bunlar için satış birimleri oluşturulmuştur. Yine proje alanında bulunan tarihi Hristiyan Kilisesi ve Moda Camii proje kapsamında 'sessizlik ve dinginlik ' olarak kavramları ile tartışılarak kütüphane birimi ikisini bağlayacak şekilde konumlandırılmıştır. Kadıköy'ün sosyal halkı unutulmamış bu kapsamda proje de seramik,el işleri ,ahşap vb. atölye alanları kurgulanmıştır. Yine kıyıda köşede kalan Sahaflar,eskici dükkanları,kostüm dükkanları vb. gibi fonksiyonlar da entegre edilerek hem bir ekonomik kazanç hem de bu dükkanlara yeni bir alan tanımlanmıştır. Kadıköy de bulunan ve daire aralarına sıkışmış Sivil Toplum Kuruluşları için de yine bu alanda yer açılmıştır.
ERDEM DEDE
BAHAR ANAOKULU
Doç. Dr. Neslihan Türkmenoğlu Bayraktar Grubu
2022-23 Bahar yarıyılnda MIM202 dersi kapsamında ''Anaokulu tasarımı'' ele alınarak 0-6 yaş gruplarındaki çocuklar için birçok program ve etkinlik alanları sunan bir tasarım geliştirilmiştir. Zemin kat anaokulu, 1. kat ise kreş ve atölye sınıfları olarak çözümlenmiştir. Anaokulu ve atölyelerin rampa ile bağlantısı kurulmuştur. Projenin her bir detayı, daha eğlenceli ve renkli bir tasarım sunabilecek şekilde ele alınmıştır. İsmini, gökkuşağının en çok görüldüğü dönem olan Bahar mevsiminden almıştır. Cephedeki renk kullanımında gökkuşağından esinlenilmiştir. Bahçe tasarımında bitki atölyeleri ve kum havuzu gibi farklı etkinlik alanları tasarlanmıştır. Bu bağlamda çocukların kişisel gelişimi için geliştirici ve öğretici atölyeler proje kapsamında ele alınmıştır.