top of page

MT 302
PROJELERİ
Yüksek çözünürlüklü içerikleri görüntülemek için projeye ait görsellere tıklayınız.
BENGİNUR ÖZKAN
YAŞAM BOYU EĞİTİM MERKEZİ
Doç.Dr.Mehtap Özbayraktar
Arş.Gör.Esra Baran Grubu
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yer alan proje alanında Yaşam Boyu Eğitim Merkezi yapılması amaçlanmıştır. İzmit, Nicomedia’ya kadar uzanan tarihi geçmişi olan bir kenttir. Tarihi izlerini meydanlaştırarak bunları yaşatmaya çalışan bir kenttir. Proje alanının yakınlarında camiler, müzeler, saat kulesi, tarihi kültür tepesi gibi geçmişteki İzmit’ten izler bulunmaktadır. Çalışma alanına ulaşım sırasında geçtiğimiz bu tarih koridorundan yola çıkarak geçmişin izlerini devam ettirmek amaçlanmıştır. Geçmişte, şimdi ve gelecekteki İzmit’in nasıl olacağını temel alarak geçmişi gösterip, şimdiyi yaşatıp gelecekteki İzmit’e adım atma yolunda ilerlenmiştir. Bu yolda ileri teknoloji kullanılarak bir rota gibi davranan simülasyon odalarında sırasıyla geçmişteki İzmit, şimdiki İzmit ve gelecekteki İzmit’i yaşatmaya çalışılmaktadır. Rotanın devamında sergi salonu bulunmaktadır. Eğitimde de arttırılmış gerçekliği ve geleneksel eğitimi birlikte kullanarak bir koridor gibi işlemeyi amaçlar. Arttırılmış gerçeklik, simülasyonlar gibi ileri teknolojileri eğitime aktararak daha verimli öğrenmeyi sağlarken aynı zamanda derslik ve atölyelerle geleneksel eğitimden de tamamen vazgeçilmemiştir. Özetle Kenti kalkındırmada rol oynayacak geçmiş, şimdi ve geleceği yaşatmaya çalışan bir yaşam boyu eğitim merkezi yapılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda arttırılmış gerçeklik eğitimi vererek eğitimci yetiştirip kendisine geri kazandıran bir döngü söz konusudur. Böylelikle karma gerçeklik gibi ileri bir teknolojinin kullanımının önemi artmış olup hem de bu teknolojiyi yaygınlaştırarak eğitim düzeyini üst kademelere taşımakta öncü olacaktır.
EDANUR TOKAÇ
GÖYNÜK CITTASLOW FİKİR PROJESİ
Doç.Dr. Sonay Ayyıldız Grubu
Kentler için yemek başlıca sosyalleşme yollarından biridir. Yavaş yemek, yerel toplumların kültürel mirasını, onların el becerilerini, sosyal ilişkilerini ve ilişkili biyoçeşitliliği koruyarak ve savunarak yiyecek kültürünü teşvik etmektedir. Yerel ve sürdürülebilir gıda, insanları beslemenin ve aynı zamanda dünyanın taşıma kapasitesine saygı duymanın, çiftçiler ve tüketiciler için daha iyi yaşam koşulları sağlamanın tek yoludur. Yavaş yemeğin asıl amacı sadece iyi yemeği ve gastronomik hazzı savunmak ve bu yolla daha yavaş hayat temposunu desteklemek değil, aynı zamanda geleneksel besinleri, ana malzemeleri, yetiştirme ve işleme metotlarını koruyarak biyoçeşitliliği savunmaktır.
Slow Food’un Essedra, Nuh’un ambarı gibi projeleri vardır. Nuh’un ambarı projesinin amacından da yola çıkarak asıl amaç Göynük’ün önemli besinlerini, hammaddelerini ve yok olma tehlikesi altındaki besinlerini kent halkına tanıtmak ardından da dünyaya sunmak ve ticaretinin yapılmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda 1 nolu arazide besinlerin halka tanıtıldığı, üretimlerinin nasıl yapıldığına dair eğitimlerin verildiği yapı, 2 nolu arazide besinlerin üretimlerinin ve ticaretinin yapıldığı yapı ve 3 nolu arazide de yine bu besinlerin tanıtımlarının broşürlerle tanıtıldığı ve ikramların yapıldığı yapı tasarlanmıştır.
ALPEREN ŞAHİN
MEKAN SANAT
Doç.Dr. Mehtap Özbayraktar Grubu
Kentin sanatla daha fazla ilişkili olmasını sağlayabilecek devlet destekli sanatçı yerleşkeleri seçilen alanlarda kurgulanabilir mi? Sorusu üzerinden başlayan atölye çalışmasında; 6 şubat Kahramanmaraş depremleri nedeni ile Üniversitelerin tekrar online olması sebebi ile atölyedeki her öğrenci bulunduğu yerde, tarihi bir mahalle seçip, seçtiği mahallede çalışmıştır. Çalışmanın amacı; kent içindeki potansiyel alanların sanatçı yerleşim alanı üzerinden ortaya çıkarılması, tekrar kente kazandırılması ve kentin tanıtımına katkı sağlamaktır. Çalışmada «Deprem Güvenli Yapı» kavramı detaylı olarak araştırılmış, bulunulan yerin şartları dikkate alınmıştır. Her öğrenci seçtiği alanda bulunan bir sanat ve zanaatı seçmiş, bunlara ait işbirliklerini ve yerleşkenin çalışma programını geliştirmiştir. Yerleşkede zorunlu olan alanlara (10 adet ziyaretçinin kalabileceği odalar+ Yemekhane (20 kişilik: Yemek yeme mekanı+mutfak)+ Danışma+ Yönetim+ Farklı sanat dalları için ortak ve ayrı çalışılabilecek alanlar+ Kentlinin dahil olacağı workshop alanları+ Sergi alanları + Ortak yaşam alanları+ Paylaşımlı mutfaklar) ek olarak, seçilen sanat ve zanaat’ e ait mekanları projesine eklemiştir.
GÜLLÜ ŞAHİNTÜRK
Kentsel Temas Öğrenci Merkezi Tasarımı
Arş. Gör. Dr. Seda KAPLAN ÇİNÇİN Grubu
Proje konusu, İzmit Kent Meydanı yanında bulunan proje alanında öğrencilerin kent ve kentli ile ilişkilerinin arttırılabileceği, öğrencilerin sosyal, kültürel ihtiyaçlarına yönelik kolektif bir öğrenci merkezi tasarlanmasıdır. Öğrenci merkezi tasarımında farklı bölümlerden öğrencilerin bir araya gelebileceği sosyalleşme alanları, serbest çalışma alanları, öğrenci kulüpleri için çalışma ve etkinlik alanları gibi programlara yönelik tasarım önerileri geliştirilmesi beklenmiştir. Ayrıca, kent meydanı ve meydanla ilişkili birçok yeme içme mekanlarının bulunduğu bu alana komşu yapı adasında tasarlanacak öğrenci merkezinin, mevcutta sadece bir sert zemin olarak bırakılmış kent meydanının kamusal düğüm noktası olarak kullanımının nasıl daha etkin olabileceği ve kentsel temasın sorgulanması hedeflenmiştir.
HÜSNA NUR OKUR
TOPLUM MERKEZİ
Doç. Dr. Rüveyda Kömürlü Grubu
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Milli İrade Meydanı sosyal ve kültürel etkileşim anlamında düşünülerek sosyal bir merkez olarak tasarlanmasına karar verildi. Proje tasarlanırken bölgenin ihtiyacı olan programlar ve sosyal etkileşim ihtiyacı düşünülerek tasarlanmıştır. Projede açık ve kapalı mekanlara sosyalleşmenin etkisinde olan programlar yüklenmiştir. Proje içerisinde konferans salonu, fuaye, sanat ve çalışma atölyeleri, sergi alanları, müzik atölyeleri, kütüphane, bireysel çalışma alanları, dinlenme alanları, kafe, amfi bahçe olarak kurgulanmıştır. Tasarımdaki bu kurgularla genç, yaşlı, çocuk ve özel durumlu her kesimden tüm halka hitap edecek şekilde mekanlar oluşturulmuştur. Bu sayede hem bölge halkının hem de ziyaretçilerin sosyalleşip verimli vakit geçirebilecekleri sosyo-kültürel bir merkez tasarlanmıştır.
ÖZNUR ÖZKAN
YAŞAM BOYU ÖĞRENME MERKEZİ
Doç.Dr.Mehtap Özbayraktar
Arş.Gör.Esra Baran Grubu
Proje kapsamında Kocaeli İzmit'de Halkevi ile ilişki kurup birlikte çalışabilecek, kentte yaşayan herkese hitap eden yaratıcılık, etkileşim ve iletişimi geliştirmeye yönelik esnek mekanlar sunan bir YAŞAM BOYU ÖĞRENME MERKEZİ tasarlanmıştır. Halkevinden referanslar alınarak öğrenmede yeni ile eskiyi birleştirmek hedeflenmiştir. Proje alanının etrafındaki Adnan Menderes Köprüsü, Fevziye tramvay durağı, D100 karayolu ve İzmit Halkevi binası kütlenin şekillenmesinde ve vaziyet planının oluşmasında referanslar sağlamıştır. İhtiyaç programı belirlenmesinde ve mekan tasarımında kentte yaşayanların ihtiyaçları göz önüne alınmıştır.
MERVE HEKİM
MEDYA ŞİRKETİ PROJESİ
Y.Mimar Arif Şen
Arş. Gör. Orhun İnce Grubu
Proje konusu; tasarladığım animasyon karakterlerimin kendine özgü bir dünyası olduğunu hayal edip dizilere, filmlere ve dergilere konu olacak şekilde ünlenmeleri hayali üzerine kuruldu. Bu konu üzerinden ben de her katında karakterlerimin dünyasındaki farklı mekanlarını işlediğim, her katında ayrı bir showroom olmasıyla ve showroomların içerisinden geçen geniş galeri boşluğu ve cam asansörüyle insanlara düşeyde, her katta farklı bir aurayla karşılaşacakları keyifli bir gezinti yaptırmayı amaçladım.
En üst katında yine karakterlerin dünyasından bir kesit olan restoran, bulunan bu medya şirketinde çalışanlar ve müşteriler için toplantı odaları, 2D/3D tasarım ofisleri, 3D yazıcı odaları, ses kayıt stüdyosu, satış ve pazarlama birimleri, yönetim birimleri ve kütüphane bulunmaktadır. Bu birimler showroom kısımlarından gizlenseler de karakterlerin dünyasından kopuk alanlar değildir. Mobilya seçimi, ışıklandırma, duvar ve zemin malzemeleri ile buralarda çalışanların da o dünyaya girebileceği şekilde tasarlanmıştır. Restoran katının cam kubbe olması ve galeri açıklığının en üst kattan zemin kata kadar inmesiyle iki kör cephesi olmasına rağmen gün ışığının yeterince içeri alınması amaçlanmış ve bu ışığın en alt katlarda kasvetli olması da tasarıma katılmıştır.
BUSE DOĞAN
GRAND DREAM HOTEL
Y.Mimar Arif Şen
Arş. Gör. Orhun İnce Grubu
Projenin konumu İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, İstanbul Boğazı’na bakmaktadır. Arazi, Four Seasons Hotel ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi arasında bulunmaktadır. İstanbul Boğazı’na bakmasının yanında Beşiktaş meydanına ve vapur iskelelerine çok yakın bir konumda olması sebebiyle de çok değerli bir lokasyona sahiptir. Bu sebeple konumuna yakışır şekilde lüks bir kent oteli yapılmasına karar verilmiştir.
Otelin cephesi tasarlanırken boğazdan bakılan silüete uyması ve ihtişamıyla insanları içine çekmesi için klasik işlemelerin ve detayların yanında ferforje balkon demirleri kullanılmıştır. Pencere ve kapı çerçeveleri sövelerle süslenmiş, fuga detaylarıyla cepheye sade bir hareketlilik katılması amaçlanmıştır. Pudra pembesi kullanılan cephe adeta ismiyle özdeşleşerek ‘Büyük Bir Rüya’ alemine girildiğini hissettirmektedir. Cephede kullanılan süslemeler iç mekânda da devam etmiş, yapıda bir bütünlük oluşturmuştur.
Otel, kent oteli olması sebebiyle iş insanlarına toplantı yapacakları, yurt dışından veya yurt içinden gelen misafirlerine konaklama imkânı sağlayacağı bir alan sunmaktadır. Konaklama işlevinin yanında boğaz manzarası olan gösterişli bir davet salonu; hamam, sauna, spor salonu, masaj odası gibi işlevlere de sahiptir.
Anahtar Kelimeler: Kent Oteli, Beşiktaş,
bottom of page