top of page

MT 401
PROJELERİ
Yüksek çözünürlüklü içerikleri görüntülemek için projeye ait görsellere tıklayınız.
ONUR GİRİT
ETKİLEŞİM ARACI OLARAK MEKAN SANAT
Doç. Dr. Mehtap Özbayraktar Grubu
AMAÇ: Kent içindeki potansiyel alanların sanatçı yerleşim alanı üzerinden ortaya
çıkarılması, tekrar kente kazandırılması ve kentin tanıtımına katkı sağlamaktır.
KAPSAM: Konu araştırılıp yer analizi üzerinden işlev alanları kesinleştirilecek, konsept
belirlenip alanla ilgili proje hazırlanacaktır.
FURKAN ÇETİN
GÖYNÜK CITTASLOW FİKİR PROJESİ
Doç. Dr. Sonay Ayyıldız Grubu
Kültürel Miras aynı toplumdaki insanların ortak geçmişlerini anlatan, tarihi birikimlerini ortaya koyan, soyut ve somut olmak üzere sadece üzerinde bulunduğu toplum ve gelecek kuşaklar için değil tüm insanlık için anlam ifade eden zenginliktir. Kültürel miras değerleri bulunduğu bölgelerde, kültürel ve sosyal gelişim, fiziksel çevresinde gelişim ve ekonomik bir gelir kaynağı olarak fırsat olarak görülebilir ve değerlendirebilir.
Kentte vakit geçiren insanların yaş aralığının yüksek olması ve kent içerisinde bulunan genç nüfusun, kentte kalmayıp çevre kentlere dağılması ile birlikte Göynük için sürdürülebilir kültürel mirasın tehdit altında olduğu görülmektedir. Sürdürülebilir Kültürel Miras Yönetimi’nin bu vurguları ele alınarak kentte kültürel mirasın temelini oluşturan zanaat ile bir ZANAAT AKSI oluşturmak amaçlanmıştır.
Kent içerisinde bulunan zanaatkarların buraya gelen genç insanlara eğitim verebilmesi için atölyeler tasarlamaya karar verilmiştir. Projede Atölyeler, Konaklama Alanları, Kafeler, Seminer Alanları ve Sosyalleşebilecekleri Ortak Alanlar tasarlanmıştır. Atölye içerisinde eğitim alan insanların ürettiği eserlerin, hem sergilenmesi hem de satışlarının gerçekleştirilmesi için Satış ve Sergi Alanı tasarlanmıştır.
Yapılması planlanan bu aks ile burada yaşayan insanların maddi-manevi ihtiyaçlarını karşılamak ve kentin kültürel mirasını genç insanlara yayarak SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜREL MİRASIN oluşumunu sağlamak amaçlanmıştır.
DİLARA ÜREYİL
GÖYNÜK CITTASLOW FİKİR PROJESİ
Doç. Dr. Sonay Ayyıldız Grubu
Projenin çıkış noktası, MARKA tarafından hazırlanmış olan Göynük 2023 Turizm Master ve Kültürel Miras Alanı Yönetim Planı’dır. Plan genelinde; Göynük’ten geçmiş olan aynı zamanda izlerine rastladığımız, ticaretin yanı sıra kültürlerarası uzlaşıyı da sağlayan ipek yolunun tekrar canlandırılması üzerinde çokça durulmuştur. Bu durum, “Göynük’te oluşturulacak rota ile İpek Yolunu tasvir edebilir miyiz? ” sorusunu akla getirmiş ve bu doğrultuda sürdürülebilir bir kültür rotası hazırlama fikri ortaya çıkmıştır. Tasarımda İpek Yolu üzerinde kervanlar aracılığıyla ticaretin sağlanması düşüncesi kent gezisi ile enerji üretme düşüncesine dönüşmüştür.
Bu doğrultuda adımlar ile gezinti ve bisiklet ile gezinti olacak şekilde iki tür gezinti oluşturulmuştur. Adım ile gezinti; sokak deneyimi, kamusal deneyim, nehir deneyimi şeklinde çeşitli güzergahlara ayrılırken bisiklet ile gezinti, bireyin kentin dokusunu tanıyacağı şekilde bir güzergah sunmaktadır.
Adım ile gezinti güzergahında bireyi; kent dokusunu hissedebileceği dar aralıklardan oluşan bellek sokağı, yazmalardaki işlemelerin sergilendiği aynı zamanda motif anlamlarının anlatıldığı motif müzesi/motif atölyesi, sohbet eşliğinde kent geçmişinin konuşulduğu ekolojik bellek atölyesi, dinlenme terasları, ahşap motif oyma atölyesi ve atölyelerde üretilen ürünlerin satıldığı satış birimleri karşılayacaktır.
bottom of page