top of page
BİTİRME PROJELERİ
Yüksek çözünürlüklü içerikleri görüntülemek için projeye ait görsellere tıklayınız.
DİLARA ÜREYİL
METROPOL İÇİNDE ALTERNATİF BARINMA
HASANPAŞA / KADIKÖY
BİTİRME PROJESİ F GRUBU
Projenin ana teması çelik strüktürün kullanıldığı yaşlılar,öğrenciler ve çocuklu ailelere yönelik sosyal konut projesi tasarlamaktır.Bu doğrultuda projede kullanıcı profiline göre 3 temel odak belirlenmiş olup bu odaklar çerçevesinde yerleşim kurgusu oluşturulmuştur. Bu 3 odağın konumlarının belirlenmesinde, alanın çevresindeki eğitim ve istihdam alanları etkili olmuştur.
Oluşturulan bu yerleşim kurgusunda alandaki kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren 3 hangar ve bunların etrafında örgütlenen,10 tipten oluşan,konut alanları bulunmaktadır.Bu konut alanları odaklar içerisinde; kamusal,yarı özel ve özel mekanlar oluşturacak şekilde örgütlenmiş olup mahremiyet kavramına da bu şekilde dikkat çekilmiştir.
Çelik strüktürleri ile ön planda olan bu hangarların tasarımları ile alanın yakınında bulunan Gazhaneye ve günümüz metropolün sanayileşmesi durumuna da atıfta bulunmak istenmiştir. Üst kotlardaki konutlara erişimi sağlamak amacıyla köprüler ile kurgunun desteklendiği projede cephe malzemesi olarak raylı kurguya sahip kırmızı renkte mesh kaplama kullanılmış bu şekilde proje tasarımı tamamlanmıştır.
Kavramlar : Hangar , Barınma Mekanı , Sosyal Konut , Mesh Cephe , Odak , Çelik
HACER TAVŞANLI
GENÇLİK MERKEZİ VE ÖĞRENCİ YURDU
BİTİRME PROJESİ E GRUBU
İstanbul tarihi yarımadasında yer alan adını Roma İmparatoluğu Konstantin tarafından yaptırılan anıtsal sütundan almış olan Çemberlitaş semti; Sultanahmet Meydanı, Yerebatan Sarnıcı , Çemberlitaş Hamamı , Firuz Ağa Cami ve daha fazlası bulunan tarihi yapıların yer aldığı İstanbul'un tarihi kültürel yapısını yansıtan önemli bir semttir. Sokak ve caddelerinde bulunan Osmanlı mimari dokusu , Roma döneminden günümüze kadar var olan izler ve modern anlamda tasarlanmış olan yapılar bu semtteki dönemsel katmanlılığı ve kültürel zenginliği gösteren en önemli unsurlandandır.
Bu tarihsel süreci de göz önünde bulundurarak, Çemberlitaş Kız Öğrenci Yurdu hem günümüz koşullarına yeterince yanıt verememesi hem de Marmara depreminden etkilenerek ömrünü tamamlamış olması sebebiyle yeniden tasarlanılmasına karar verilmiştir. Önerilen tasarıma yurt yapısı ile beraber mahalledeki öğrencilerin etkileşimini sağlayacak gençlik merkezi yapısı da eklenmiştir.
Bu tasarım doğrultusunda biri kız-erkek öğrenci yurdu biri gençlik merkezi olmak üzere iki ayrı kütle oluşturulmuştur. İki yapıda da hem bireyselliğe hem de ortak alanlara dikkat ederek programlar yerleştirilmiştir. Öğrenci yurdunda farklı bölümlere ait çalışma alanları, spor merkezi, yemekhane ve avluyu da kullanacak şekilde kafeterya, etkinlik çimi ve açık hava sineması tasarlanmış; gençlik merkezinde ise konferans salonu , kütüphane , çalışma alanları ve atölyeler ile öğrencileri bir araya getiren programlara yer verilmiştir.
bottom of page